Meniu Acasă

Controlul medical de rutina e baza

Pandemia asta ne-a adus aminte, unii doar asa au aflat, de cat de important e sa mai mergi pe la doctori din cand in cand sa te cauti. Contrar a ceea ce vorbele romanesti din popor spun in privinta asta, poporul roman nepricepandu-se la asta, e foarte bine sa te legi la cap cand nu te doare. Am fost saptamana asta la controlul anual de rutina si am plecat de acolo mai sanatoasa la cap. In ceea ce priveste sanatatea, a fost ca si cum as fi primit un review excelent. Exact asa m-am simtit, iar asta mi-a dat o incredere foarte mare in mine, dar si o dorinta si o motivatie ca in domeniul acesta al sanatatii personale sa vreau sa excelez. Era o varsta cand, din pacate, nu-mi pasa, mare parte din cauza ca nimeni nu ma invatase ce am de facut, satul care m-a crescut stiind ca “sanatatea e mai buna decat toate”, doar ca nu prea venea doctorul prin sat. Am incercat o forma mai plastica de exprimare, dar cred ca ar trebui sa o spun pe sleau. In Romania, pe vremea mea n-auzise nimeni, nici nu voiau sa auda, de medicina de preventie. Ca nu era nevoie. Daca prindea vulpea la rana, cum se zicea, se duceau la farmacie, luau antibiotice si se reparau singuri. Si de ce n-aveau. Asa poate va explicati expertiza romanilor cand vine vorba de sanatate. Dupa atatia ani de practica pe ei insisi, cine stie mai bine decat ei?! Doar experimentele altora nu le plac pe ei. If you know what I mean. Dau apoi vina pe vaccin cand mor subit, sau pe covid, ca era sanatos tun saracul si-a crapat. E foarte posibil sa-l fi omorat ceva mult mai inocent decat acesti balauri, dar asta n-o vom sti niciodata. Dupa o viata cu Dumnezau cu mila, de-acu’ Dumnezau sa-l ierte. Potasiu te poate secera, fara s-o stii, de exemplu. Poti face atac de cord ca ai prea mult potasiu in sange. Dar pe asta o poti afla ori prea tarziu, ori prea devreme. Doar ca, din nou, contrar vorbelor din popor, cand vine vorba de sanatate niciodata nu e prea devreme.

Aici, medicina de preventie este baza. Ca de aici pleaca totul. Medicii de familie fac asta periodic si gratis (ma rog, pe baza health card-ului, pentru care cu totii contribuim, dar pana una, alta, la medic eu ma duc cu mana in cur, nu in buzunarul lui). La dentist merg de cel putin 3 ori pe an, uneori nici nu stiu de ce. Ca ma cheama 🤤. Aici e in extrema cealalta. In Romania nu stii ca trebuie sa te duci, aici te duci si nici nu stii de ce. Revizie la ochi imi fac o data la doi ani, cand imi schimb si farurile, singurul loc pe unde nu prea dau e farmacia. Dar tocmai de aceea.

Daca tot am mers la medicul de familie, ne-am dus in familie. Daca eu tot n-am stiut ce-i aia, vreau ca macar copilul meu sa invete de mic ca doctorului ii faci o vizita cand nu te doare nimic.

Categorii:Jurnal

Francisca