Numai prostii se mai duc azi la scoala

Cum e vorba aia optimista? Cand viata iti da lămâi, fa o limonada. In perioada asta de restriște, dar mai ales de restricții, eu, din contra, reusesc, Doamne ajuta, sa fac profit. Sa profit de avantajele pe care fix situatia asta mi le da ca sa-mi rezolv niste chestii pe care, mai demult, le-am lasat pe maine. E vorba de certificarea pe care n-am apucat s-o mai iau ca, gravidă rămânând, am abandonat scoala. Mi-au mai ramas doua cursuri si asta e ultimul an cand si cele de dinainte mai sunt valabile. Adica anul asta e musai sa termin totul. In decursul acestor 4 ani, de cand n-am mai dat pe la scoala, cu gandul m-am tot dus mereu acolo. Stiam si voiam sa termin ce incepusem, dar cu Cati mica nu ar fi fost usor. O seara, doua, plecată de acasa si cateva ore de studiu imi trebuiau, dar si atat, cu un copil mic, e prea mult. Daca nu vrei sa sacrifici copilul. Inca un lucru care ma incomoda foarte tare, de fapt, lucrul care ma incomoda cel mai tare, era ca scoala era departe de casa. Ca intre timp eu m-am si mutat. La un moment dat, chiar ma gandisem sa transfer creditele la un alt colegiu care e aici, aproape, dar mi se parea asa de complicat ca, n-am renuntat neaparat la idee, dar am preferat sa nu ma mai gandesc la ea o vreme. Pana cand…BOOM. Totul s-a intors cu curul in sus, dar cu fata la mine. Scoala remote elimina complet problema pe care o aveam, in plus, Cati a mai si crescut intre timp.

Asa ca aseara am avut prima lecție online. Cursul acesta eu l-am mai inceput o data, dar a fost chiar in perioada cand aflasem ca vine Cati si asta mi s-a parut atunci un motiv suficient sa renunt la el. Motivul pare acum cat se poate de ridicol, dar dusul pana la scoala, dupa jobul la care deja ma taraiam, statul pana in noapte acolo, mi se parea prea mult pentru conditia mea, la momentul ala, foarte precară. Riscam sa vomit pe la ore, ma scuzati. Asa ca iata-ma, dupa 4 ani, la 360 de grade, in acelasi loc. Dar in cu totul alte conditii. Si nu ma refer doar la mine, ci la conditiile de desfășurare a cursului. Din comoditatea casei mele, la un click distanta, nu la kilometri. Dupa experienta asta, nu pot sa nu ma gandesc cât timp am pierdut inutil ducându-ma efectiv la scoala. Ca nu e acelasi lucru ca la copii. Scoala online la copiii mici e bataie de joc, dar in cazul adulților, dusul in clasa e. Mai ales cand faci un curs de cateva luni, impreuna cu niste oameni, carora nici numele nu li-l vei sti vreodata, cu atat mai putin ii vei mai întâlni dupa. N-are niciun rost sa te si vezi cu ei. O camera inchisa si un microfon pe mute e mai mult decat suficient. Atata vreme cat vezi profesorul si-l poti urmări, iar online o faci mai bine decat offline, restul e pierdere de timp. Ca sa nu mai zic ca am copilul langa mine, nu-mi simte lipsa, eu fiind doar in camera cealalta. Nu prin metrou pe la 10 noaptea, ea asteptandu-ma, plangand probabil, s-o pun la culcare. Ca sa nu mai zic si ca, si muncind de acasa, castig timp pentru studiu. Pentru mine, pandemia asta nu putea pica mai bine. Bine, eu as vrea ca asta sa nu aiba legatura cu pandemia si, in mod normal, nici n-ar trebui sa aiba legatura cu pandemia. In zilele noastre asa e normal. Caci universitățile s-au ridicat cand inca nu se inventase internetul. Acum numai prostii se mai duc la scoala!!!

5 răspunsuri la “Numai prostii se mai duc azi la scoala”

  1. In ziua de azi se poate invata aproape totul online. Chiar si pt meseriile ‘manuale’ partea teoretica poate fi online. Pt copii, ai nevoie doar de un syllabus pt ca gasesti multe documentare pe orice domeniu. IMO, scoala oricum e doar un baby sitter unde poti sa si socializezi.

    • Cred ca pentru copii este foarte greu sa se concentreze 6-8 ore pe zi in fata unui ecran (daca nu sunt desene 😋). Interacțiunea umana, fie ca e cea cu alti copii sau cu profesorii, e f importanta pentru dezvoltarea lor. Eu ma bucur ca deocamdata Cati inca poate merge la gradinita. Daca nu ar putea merge as considera asta o pierdere a timpului ei, care nu se mai intoarce niciodata. Sper ca acesti copii care nu pot merge acum la scoala s-o faca totusi cat mai curand pentru ca altfel li se fura timpul. E adevarat ca eu pot munci cum trebuie tocmai ca am un loc unde sa o las, apropo se ce ziceai ca scoala e baby-sitting, dar nu cred ca e doar atat. E si asta, dar nu numai asta. Si daca nu as avea job, tot as trimite-o acolo pentru ca acolo face lucruri carora eu acasa nu as putea sa le tin pasul. Arts, crafts, tot felul de jocuri, mancat si dormit la program etc. Nu se compara cu frecatul mentei de acasa.

  2. No offense dar vazand consecinta scolii online la copii si adolescenti nu m-as grabi sa afirm ca e doar un baby sitter …. NU stiu daca ai copii dar orele online pentru un copil de 6 ani de exemplu sunt o catastrofa . Interactiunea umana la un adolescent este importanta . NU am o singura zi de aproape un an in care sa nu am un pacient sub 20-18 ani al carui diagnostic sa nu fie anxietate / depresie … DA , poti face online mici cursuri dar in nici un caz nu m-as duce sa ma trateze un doctor ” facut on-line” si nici nu mi-as face casa cu un arhitect/ constructor care a invata „on-line” Big NO .

  3. In invatamintul universitar, acesta este viitorul. Majoritatea cursurilor vor fi online, in special cele teoretice din anii inferiori. Vor mai ramine laboratoarele pentru anumite programe.

    • Si dupa parerea mea asa e si normal sa fie. Iata cum lumea nu se schimba deloc in rau, ci in foarte bine, din punctul acesta de vedere. Asa cum si inventarea mașinilor de spălat nu doar a ușurat munca femeilor, ci le-a salvat timpul, asa si cursurile online vor salva timp pe care oamenii il vor putea folosi ceva mai bine decat pe drumuri aiurea. E adevarat ca asta va reduce si numarul oamenilor care lucreaza in asfel de locuri, dar pandemia asta a arătat ca atunci cand unele uși se inchid, altele se deschid. Inainte, de exemplu, erau mai multi oameni care lucrau in magazinele de haine, azi sunt mai multi care lucreaza la livrarea lor in fata ușii clienților. Lumea e clar ca se schimba si noi e clar ca trebuie sa ne adaptam.

%d blogeri au apreciat: