O luna de vacanta!!!

Cea de-a 4 a saptamana de vacanta pe care am căpătat-o anul asta imi da un sentiment de realizare, ca in Canada asa-i cu vacanta, e un privilegiu, nu un drept. Legal si la inceput de cariera, primesti doua amărâte de saptamani, pe restul, le câștigi, prin sudoare si loialitate. Ca un cățeluș de rasa 🤤. Sunt multi care nu ajung niciodata la o luna de concediu, ca asta face parte din bonusurile companiei, si si eu, daca ma mult la alta firma, cel mai sigur castig ceva la salariu, dar pierd la vacanta. Nu ma intorc chiar la 2 saptamani, ca am cu ce negocia, dar la 3 ma intorc sigur, ca nu cred ca-i dispus nimeni sa ma oferteze cu mai mult de-atat, cel putin nu la angajare. (Fie vorba intre noi, nu stiu ei ce pierd 😋). Poate asta e motivul pentru care firma mea are turnover asa de mic la oameni. Dupa 6 ani, cand primeste o luna libera, nimeni nu vrea sa mai renunțe la huzur.

Anul trecut pe vremea asta, de teama ca nu mai apuc, deja imi rezervasem pensiuni pentru long weekenduri, anul asta, nu am facut inca nimic in sensul asta ca s-ar putea sa ne ducem cu cortul, iar rezervările pe vara la cort se fac numai de luna viitoare. Cand plecam si in Cuba, care, cu surprindere, dar mai mult cu amuzament, am constatat aseara ca a devenit destinatie de lux. LOL. Aproximativ in perioada in care mergem noi e aproape 2,000 de dolari de caciula. Ba ej’ nebun? Noi am platit 800. Iar pentru Cati jumatate. Exact acolo, doar c-o saptamana dupa. Acum, c-o saptamana dupa, e sold out, cel putin cu Sunwing. Cand am facut noi rezervările, in perioada Crăciunului, pe 17 Februarie era tot 800. Acum e 1,800, din cauza ca e ceva chestie pe la scoli si lumea e mai interesată sa scape de iarna, care, pentru cultura voastra meteo, pe-aici n-a venit inca, dar nici nu trebuie sa vina ca sa vrei sa scapi de ea. Mai ales in Caraibe, unde mie imi place la nebunie sa ma duc. Cred ca v-am zis ca e unul din lucrurile pe care le-as lua cu mine pe o insula pustie, ba e chiar inca unul din motivele pentru care ma bucur ca m-am mutat in Canada, vecinătatea lor dându-mi posibilitatea sa le tratez nu ca pe niste destinații exotice, ci ca pe niste deplasări normale si rapide la mare. Cam cum ai da o fuga pana acolo. Noi ne-am propus sa facem chestia asta musai de doua ori pe an pe iarna de-acum. Ba la cata vacanta am as putea chiar de 4 ori!!! 😉

96FCDECE-0A57-4477-A289-71C3169DA0B9

10 răspunsuri la “O luna de vacanta!!!”

 1. 4 saptamani de vacanta nu mai e asa o raritate nici in Canada. La fel ca si salariul, vacanta e negociabila si f multe firme incep de la 3 saptamani pentru toata lumea.

  In perioada asta cand piata e f activa, angajatorii trebuie sa ofere mai mult decat ceva marire de salariu daca vor sa atraga si sa retina top talent.

  Eu chiar nu as pleca la alta firma fara cel putin 4 saptamani de vacanta. Partea misto cand ai ceva experienta si nu esti abia aterizat in Canada si disperat sa accepti orice, ca poti sa negociezi si sa ceri mai mult decat iti lasa ei impresia ca pot sa ofere.

  • Eu nu am zis ca e raritate, ci ca se obțin mai greu. 3 saptamani sunt de acord ca poti obține f usor cu ceva experienta, dar 4, depinde de mai multe chestii, printre care experienta mai multa, negociere si politica firmei. Eu din ce mai stiu de pe la cunoscuți, multe firme ofera 4 saptamani dupa 10 ani de vechime in firma. Altele dupa 10 ani de experienta, ceea ce inseamna cumulare a experienței de la firmele anterioare. Firma unde lucreaza Bobi, care e o firma foarte buna, are politica asta cu 4 saptamani dupa 10 ani de exeperienta. E vorba de 10 ani de experienta canadiana, experienta din Romania nu se pune.

   Dar e adevarat ca daca te pricepi la negociat, daca esti foarte bun sau firma e foarte disperata, probabil ca poti obține mai mult. Dar asta nu se intampla chiar in cazul tuturor. Cred ca mai depinde si de poziția pentru care candidezi. Probabil negociezi cu mai multa usurinta si succes daca poziția e de management.

   De la mine de la job au plecat la un moment dat doua persoane. Una s-a dus la Guvern, pe poziție similară, de Accounting Clerk, si desi avea 4 saptamani, de la Guvern nu a obținut 4 din prima. S-a intors la 3. Acum probabil are 4, dar nu stiu. Un alt tip, care a plecat de curand, avea 5 saptamani la noi in firma ca lucra de peste 15 ani. A obținut dincolo tot 3. Deci, depinde de la caz la caz. Unii au succes la negociat, altii, nu. Tipei aleia poate i s-a parut mai important sa lucreze la guvern decat saptamana aia de vacanta si n-a mai insistat, iar tipul ala poate s-a bucurat mai mult ca si-a gasit ceva aproape de casa si nu mai face naveta Toronto-Barrie, asta mâncând-i ani din viata, nu doar o saptamana, doua 🙂

  • Si la mine la firma politica e 4 saptamani dupa 10 ani, dar asta nu inseamna ca nu sunt unii cu 4 din prima zi de munca, sau chiar 5, depinde cum si-au negociat. Unii au si parcare platita desi nu sunt parte din senior management team cum e politica firmei. Ideea e ca multi nu stiu ca pot negocia vacanta si alte benefits, nici eu nu stiam inainte, dar cam totul e negociabil pe aici.

   Eu am avut un candidat care avea 5 saptamani la actualul loc de munca si a cerut la fel. I-am fi dat daca era candidatul cel mai bun, dar nu a fost. Conteaza cat de mult vrei jobul, ca e riscant cand ai prea multe pretentii sa nu te aleaga pe tine, dar in acelasi timp daca e ceva la care chiar nu poti renunta, atunci cere pana ti se va da, nu?

 2. Lucky you! La mine dupa 10 ani vechime o sa „pup” 4 saptamani de concediu. Daca mai schimb locul de munca am sanse sa primesc 4 saptamani cand voi iesi la pensie 🙂 Cand ma gandesc ca in Ro aveam 28 de zile…

  • Chiar am citit o statistica vizavi de chestia asta si dintre țările civilizate numai SUA si Japonia stau mai prost la vacante decat Canada. SUA nu are deloc, iar Japonia are ca si Canada, 2 saptamani, dar Canada are in plus paid statutory holidays care ridica zilele libere pe an cu inca o saptamana. Acum, dincolo de statistica, dracu nu e chiar asa de negru in cazul tuturor. Sunt oameni care lucreaza pe 2 saptamani, dar si multi care lucreaza pe 4 sau mai mult. Eu as zice ca media in Canada e de 3 saptamani + statutory holidays.

 3. Anul asta prima vacanta o avem adultii aia batrani in June 5, aka sor-mea care vine deabia atunci in vacanta si barbatii din dotare . Dominicana, Puerto Plata , hotel Senator 4.5 star cu doar o mie de dolari . A doua vacanta o fac cateva sapramani mai tarziu xand plec cu fii mea , gemenii si Robert … locul nu s-a decis inca dar la cu e trendul anul asta probabil va fi tot Dominicană.
  Anul asta aparatura photo s-a dublat in greutate :)) asa ca fac sport doar carand-o.

  • Cool!!! 😎. Noi am fost in Dominicana in Puna Cana si ne-a placut, dar mie, personal, imi place mai mult Cuba decat Dominicana. Ma refer la mare si la plaja, ca mâncarea e de o mie de ori mai buna in Dominicana. In plus, Republica Dominicana e cu 2 ore de zbor mai departe. Dar una peste alta, asta e chestiune de mofturi, eu m-as duce in Caraibe si pe o insula pustie 😉

  • Am googalit acum, ca nu stiam unde e asta. Am vz ca e in Mexic. Slabe șanse sa ajungem noi prea curand pe-acolo. Ii e frica lui Bobi, zice ca e periculos 😬

%d blogeri au apreciat: