Carti de povesti

Carti de povesti

Nu stiu daca mai tine cineva minte, e si de inteles daca nu, ca la un moment dat ma lăudam cu Reading Challenge. Am ramas in urma rau de tot, m-am accidentat de prin mai, asa, iar acum, sper doar sa mai recuperez cand vine frigul. Ceva imi spune deja ca nu va trebui sa-l astept prea mult. Acum, daca vreau sa trișez, desi as fi cat se poate de corecta, am citit deja mult mai multe carti decat mi-am propus, daca cele de povesti ale Catiusei se pun. In fiecare zi sta Catiusa la gura mea, ca la cea a sobei, si asculta cand ii zic despre Luke, cel care s-a împrietenit cu un moose, despre Kristi, cea pe care a aruncat-o tac-su’ in apa ca pe-o undița, despre Cranky Bear, Willbee the Bumblebee, Monica the Butterfly, Spider Steve sau Mowgli’s Great Story, dar nu cea pe care o stim cu totii, ci una reinventată, cu care Mowgli a si castigat concursul junglei la storytelling.

Vremea poveștilor clasice cu Albă-ca-Zapada, Cenușăreasa, Scufița rosie sau si mai rau, Punguța cu doi bani, pare ca a trecut. Acum mai gasesti prin carti, cel mult niste adaptări resuscitante ale lor. Lumea se schimba, iar tărâmul acesta fermecat al poveștilor pentru copii nu ramane neatins. Si sincer, mie mi se pare un lucru foarte bun. Nu ca as avea ceva impotriva poveștilor clasice, dar repetitivitatea asta din generație in generație a devenit deja plictisitoare. Iar învățămintele lor, foarte depășite. Noile povesti sunt mai mult de viata, decat de adormit, si duc copiii mai degraba pe un tărâm al realității decat pe unul al imaginației bolnave. Caci e mult mai probabil ca un urs sa faca baby-sitting decat o muiere sa se marite cu un print pentru ca…pantof.

Catiusa le asculta in liniste si cu atentie, chiar daca nu intotdeauna pana la capat, dar eu le citesc cu voce tare si cu o atentie si mai mare, avand in vedere ca ea mai si pleaca de langa mine (ca sa sara in sus ca Winnie the Pooh), dar eu nu pot lasa cartile astea din mana pana la final, nu acelasi, ca pana acum, ci intotdeauna altul. Astea imi trezesc si mie interesul. Celelalte mi-l adorm.

5BD01428-224A-49D8-9EEC-47036CCE88BF

%d blogeri au apreciat: