Meniu Acasă

Ca doua maimuțe

N-am mai zis, ca stiti deja, ca noi mergem foarte des la zoo. Si de fiecare data cand mergem, trecem s-o vedem si pe Charlie. E fetita, chiar daca are nume de băiat. Este mezina lui Ngozi, o gorila de 21 de ani si a lui Charles, a “silverback male” de 46 de ani, singurul mascul din zoo adus din sălbăticie. Cica Charlie n-a fost ideea lui, iar ca sa-l mai îndulcească, au numit copila dupa el.

Charlie, de fiecare data cand o vedem, mereu in alte poziții, e totusi in aceeasi ipostaza. Lipita de ma-sa. Chiar si cand invata acu’ cateva dati in urma sa se cațere, muma-sa era acolo, langa ea. Are 1 an si o luna, e inca alaptata (cica gorilele alăptează pana la 4 ani, daca nu se hotărăsc intre timp sa aiba alti copii. Celalalt copil a lui Ngozi are 5 ani, de exemplu, si e foarte geloasa pe Charlie) si i-au iesit primii dinti cand avea 2 saptamani.

Sambata, cand am mers ultima oara, stateau amandoua cum le puteti vedea si voi in poza de mai jos. Poza nu e excepțională ca e facuta cu trogloditul meu iPhone, crop-uita (ca sa se vada mai bine), si mai e facuta si printr-un geam. Dar puteti totusi vedea cum nu prea le pasa nici lor de asta, ca de nimic altceva. Isi fac siesta. Mananca vegetale multe si stau apoi ore intregi sa le digere. Cica hrănirea erbivora le prelungește viata cu cel putin 20 de ani. La fel ca si captivitatea, care, uite ca are si ceva bun. Traiesc mai multi ani in captivitate decat in jungla pentru ca beneficiază de health care, bineinteles. Toate detaliile astea nu le stiu de pe Google, ci de la o tanti ingrijitoare, care e mereu acolo si ne povesteste, cu multa pasiune, totul despre ele.

Charlie si ma-sa sunt pentru mine cea mai simpatica imagine pe care mi-o ofera acest zoo. Animalele cu pui sunt simpatice, in general, dar maimuțele astea doua ma topesc. Cand le-am vazut data trecuta, i-am si zis lui Bobi, uite, ma, la astea doua. Parca-s eu cu Cati. Nu stiu daca m-a auzit Cati zicând asta, sau e doar mai desteapta decat prevede legea, dar cand am intrebat-o acasa, Cati, ce facea Charlie azi?, mi-a zis: “Nani to mami. Like me.”. 😂.

9E882DDB-5438-4D75-8F2A-A1361880CBCA

Categorii:Jurnal

Francisca