Amber Alert m-a pus pe ganduri (bune)

Ma, ma târâi spre munca c-o durere de cap si-o stare de zici ca am baut toata noaptea amestecat. E numai 8 dimineata, dar parca-i seara, cand ma gandesc de cate ore sunt treaza. As fi putut sa termin un shift la job de cand m-am sculat. De fapt, de cand m-au sculat. Doua Amber Alert la 3 dimineata. Si nici nu ma plang ca m-au sculat, ci ca nu am mai reusit sa ma culc la loc. Si uite asa orbecăi de az’ noapte si nu reusesc sa ma adun. Gandurile (bune) sa zic totusi ca le-am adunat cumva, chiar daca numai la gramada aici, ca, dupa ce i-am înjurat de toti ‘mnezeii (dar am o scuza, cum ziceam, n-am dormit bine), dupa 3 cafele si 2 Advil, cred ca pot sa fiu putin mai rațională.

Pentru cei neștiutori, Amber Alert este un sistem prin care Politia transmite alerte pe toate telefoanele mobile existente despre copii dispăruți. Chiar si daca ai telefonul pe silent, tot te va scula ca din morti, chiar si cand esti treaz, un fel de ringtone persistent si, deja, specific, si-ti va apărea pe ecranul telefonului un mesaj cu detalii despre caz. Cand a sunat prima data az’ noapte, doar am înjurat, dar nici nu m-am obosit sa ridic telefonul sa citesc mesajul. Stiam ce e, ca v-am zis ca e specific, dar m-am intors pe partea cealalta, cu ochii deschisi, dar dati peste cap. La al doilea sunet insa, cum eram deja treaza, stiam ca n-o sa mai adorm degraba si ma plictiseam, l-am citit. Era despre doi copii răpiți, unul de 2 si unul de 4 ani, un mos de 70 de ani si o masina albastra, al cărui numar nu l-am reținut. Acum nu va imaginati, ca si treaza deja fiind, am iesit afara sa-i caut (daca asta a fost scopul poliției, cand a ales sunetul ala enervat, e clar ca trebuie sa caute unul si mai enervant), singurul efort pe care l-am facut a fost sa incerc din răsputeri sa adorm la loc.

Si-acum, avand in vedere reacția mea, nu am putut sa nu ma intreb daca sistemul asta chiar e eficient? Daca chiar functioneaza si copiii dispăruți sunt mai usor de gasit asa? Sau doar ma scoala pe mine din somn de pomana, cu dureri de cap si plina de nervi? Politia zice ca e, chiar si daca tinem cont numai de numarul de apeluri primite la 911 pe un caz (si nu ma refer la apelurile nervoase prin care cetatenii se plang ca au fost sculati din somn, ca sunt si din astea cu duiumul cica – eu n-am ajuns chiar pana acolo).

Chiar si cand cazul nu se termina cu bine, un apel, doua, sute, mii, contribuie categoric la reusita mai mult decat nimic. Dar dincolo de ce zice politia, m-am gandit mai bine si sistemul asta nu e despre mine si despre cat de bine dorm eu noaptea, ci e despre noi. Si cat de bine dormim cu totii noaptea. Chiar si numai in sfera morala, daca stii ca un copil e amenințat cu moartea, nu mai poti sa te culci (pe-o ureche), mai ales cand stii ca ai posibilitatea sa faci ceva ca sa il salvezi. Chiar daca asta inseamna si numai sa citesti mesajul ala. Ca de trezit din somn, ringtone-ul tantarilor e mai enervant si mai frecvent decat un Amber Alert. Iar dupa aia chiar te scoli din pat.

Deci, da, sistemul asta functioneaza, dar nu by default, ci daca-l facem noi sa functioneze.

Later edit: Zice CBC ca un ofiter de la Toronto Police aflat dimineata in patrulare a recunoscut masina descrisa in Amber Alert si a tras-o imediat pe dreapta. Cei doi copii sunt acum teferi si nevatamati. Chiar daca pe mine inca ma doare capul.

Un răspuns la “Amber Alert m-a pus pe ganduri (bune)”

  1. Se intampla ca telefonul meu cand e pe nightmode sau de genul, ignora alerta. No sound! 😀 Poate fi o combinatie de settings, nu stiu exact.

%d blogeri au apreciat: