Meniu Acasă

La concertul lui Hrusca

Ascultam aseara cum frumos canta Hrusca, Întoarcerea țăranului roman, si ma gandeam ca el e ultimul care chiar si-ar dori ca țăranul sa se întoarcă pentru ca lui Hrusca ii mere asa bine business-ul tocmai datorita emigratie. N-ar fi putut el avea peste 45 de concerte peste tot pe unde sunt romani, cum tocmai a zis ca a avut in ultima luna, daca romanii n-ar fi peste tot.

Versurile acestea ale lui Păunescu nu mai au azi nicio relevanta mot-a-mot, dar sensibilitatea cântarii lor de Hrusca e atemporala. Citeam mai deunăzi cum ca Hrusca e enervant si ca nu-si schimba niciodata repertoriul. Canta aceleasi chestii de cand il stim. Bine face. Omul a inteles foarte bine de ce lumea inca ii umple sălile spectacolelor. Daca ar scoate melodii noi in fiecare an, asa cum se tin altii pe piața muzicală, garantat, n-ar mai veni nimeni sa-l asculte. Orice chestie noua i-ar nărui autenticitatea pentru ca lumea vine din nostalgie. Piesele lui, asa cum sunt, neschimbate, ne aduc mai aproape de trecutul nostru, de copilarie, de vremurile noastre bune. Sufleteste ma refer, nu neaparat social. Eu am crescut cu piesele lui. I le stiu pe toate pe de rost de cand eram mica. Nu sunt cea mai mare fana a colindelor lui, dar sunt a Copacului lui cu Flori si a altor balade, piese cu care as urca pe munte, as bea vin fiert, as innopta in jurul unui foc de tabara, piese care zgandara in mine acea fibra românească care nu de multe ori are ocazia sa se zgândăre. Asa mi s-a intamplat ieri, de exemplu, cand m-am simtit un pic mai romanca decat ma simt de obicei. Si mi-a placut. A cantat putin si altceva decat colinde si aia a fost frumos din partea lui. Colindele erau un pic trecute, la sensul ca acest concert s-a tinut dupa Craciun, iar in cazul meu, acestea chiar isi pierd din intensitate odata ce sarbatoarea trece, de aia am si zis ca m-as mai duce inca o data la concertul lui de colinde, dar numai daca e inainte de Craciun, ca dupa nu mai are mare farmec. Partea folk a concertului insa m-a fascinat. Am inteles ca va tine in primavara ceva de genul asta intr-un turneu de vreo 10 zile, dar nu stiu daca Toronto e inclus pe lista ca m-as pune in capul ei.

Ati inteles, a fost foarte fain. N-am reprosuri sa ii fac, atat ca mi-a parut c-a fost cam scurt. Mi-a placut ca a cantat intr-un centru cultural si artistic important din Toronto, Toronto Centre for the Arts, si nu prin boscheții vreunei biserici romanesti or something, mi-a placut ca a venit multa lume, mi-a placut ca a spart monotonia colindelor cu cateva piese mai săltărețe din repertoriul lui folk, si, mai ales ca a zâmbit tot timpul. A cantat zâmbind astfel ca si cele mai depresive colinde te faceau sa dai din picioare. A îmbătrânit, si se vede, dar spiritul ii e exact ca acum 40 de ani in urma. Nu comunist, ci tânăr.

D06C1931-D466-47CF-807D-6FA52CA0AC4D

Categorii:Jurnal

Francisca

4 răspunsuri

  1. Pai nu ti-am spus că o sa-ti placa? Toti astia care s-au ridicat dintre noi trebuie scuipati, ponegriti trași prin cacao, nu ca ar merit-o dar asa e….tradiția!

    1. Da, mi-a placut f mult. Partea amuzanta e ca el însuși a facut mișto de el aseara. A zis ca stie glumele care circula pe internet pe seama lui si ca pe nevasta-sa o deranjeaza mai tare, pe el insa deloc. A zis ca lui cel mai mult ii place aia “daca răcește Hrusca se amana Crăciunul” 😂.

  2. Niciodata nu am suportat colindele, miorlaia jalnica ce ma face la creieras. Inca din noiembrie evit cu talent supermarketurile ca aia pun colinde cumaximum profesionalism, de ma ia cu greata si sictir cind le aud. Rdioul nu il deschid pina la primavara, ca din toamna pina in primavara, canadienii miorlaie continuu aceasi lalaiala siropoasa, fara Jesus included, ca sa nu se jigneasca rasele conlocuitoare.

    1. Mie imi plac, dar mai mult cele romanesti decat cele englezești, exlus cele cântate de Andra si alti maneliști. Nu-mi plac insa nici mie prea mult timp. O saptamana in preajma Crăciunul ajunge.