Un conflict de interese bun si legal

La cateva zile dupa ce am venit noi in Canada, stateam de vorba cu un roman care atunci era pe-aici de vreo 15 ani. In discutie a aparut inevitabil intrebarea noi ce vrem sa ne facem? La mine, raspunsul avea o arie mai larga de optiuni, ce-o da Dumnezeu, dar Bobi venise chitit. Sa-si faca meseria, dar si bani. I-a zis aluia: „Superintendent”. Desi meseria asta e foarte clara, fiecare a inteles altceva. Ii zice romanul, fara a-si ascunde aerul de superioritate pe care anii de Canada, nu neaparat experienta in Canada, ii pun, de obicei pe fata romanilor, mai ales cand se intalnesc cu din astia noi, „din asta nu se fac bani”. „Ba se fac, chiar foarte multi”, a indraznit Bobescu sa-l corecteze. Ca intre timp Bobescu s-a reprofilat pe consultanta, nu are legatura cu povestea de fata.

Confuzia pornise din faptul ca „superintendent” inseamna aici doua lucruri: sef de santier si administrator de bloc. Bobi se referea, evident, la prima categorie, romanul, la fel de evident, la cealalta. Azi insa am aflat ca aerul ala de superioritate nu-l ajutase totusi sa inteleaga ca, de fapt, si ca administrator de bloc poti sa faci bani. Dar trebuie sa te duca mintea, desi e o meserie necalificata, iar salariul nu este, intr-adevar, foarte mare. Rasfoia Bobescu azi niste documente ale blocului, ca intentioneaza sa se bage in Board of Directors, ocupat acum de niste babe pe care nu le gaseste niciodata moartea pe-acasa ca-s in meetinguri sa puna blocul la cale, si ce vede? Ca Janoș, Superintendentul, care locuieste impreuna cu sotia la parter, in apartamentul pe care managementul cladirii il pune gratuit, adica din banii locatarilor, la dispozitia administratorului, are apartament cumparat sub noi, pe care il inchiriaza. Bravo, frate! Jos palaria! Noi ne intrebam la un moment dat daca apartamentul ala in care sta el acum, cel de la parter si despre care stiam ca l-a renovat recent managementul, pe banii locatarilor, cu $10,000, e al lui sau nu, dar nu ne daduse prin cap ca trebuie sa fii prost de bubui sa ai apartament gratis la dispozitie, si tu sa-l cumperi tocmai pe ala, in loc sa stai gratis in ala si sa cumperi altul, de pe urma caruia sa faci bani. Prost a fost doar ca nu si-a cumparat doua. (Pentru cei care nu stiu, toti superintendentii stau gratis in blocurile pe care le adminstreaza, indiferent ca sunt condo sau rentals. Asta e parte din job benefits la ei). Nu ne-am suparat pe el pentru ca nu face omul nimic ilegal. Ba, e chiar bine ca si-a cumparat apartament fix in blocul pe care il administreaza si nu in altul pentru ca, si owner fiind, nu numai angajat, are tot interesul sa tina blocul cat mai bine ingrijit. Iata cand conflictul de interese e o chestie legala, dar si buna pentru toata lumea!

9 răspunsuri la “Un conflict de interese bun si legal”

 1. Wow! Sint curios cum e cu board of directors. SI bravo lui Bobi ca-si incepe cariera politica 🙂

  P.S: Merge din nou sa comentez cu FB, Yay!

  • Mike, ma bucur ca ai revenit pe aici!!! 👏. Eu i-am zis de mult lui Bobescu sa se faca politician! Pacat ca a plecat din Romania! Nu glumesc! Frumos, delicat, elegant, asta da cu toti de pereti pana reuseste sa rezolve tot ce i se pare lui ca-i problema! Nu cere niciodata mai mult decat i se cuvine, dar pentru ce i se cuvine merge pana in panzele albe! Acu’ vrea sa se faca si sef de bloc! 🤣

  • Well vin alegeri si la primar la voi si federale. Banuiesc ca aveti o preferinta si orice partid/candidat zice mersi pt orice ajutor. Imagineaza-ti cum ar fi in vero 5-10 ani Bobi sa fie consilier la primarie sau ceva MP 😀 Sa mai zica romanii ca n-ai ajuns departe :))

 2. Salariul de super e pe la 1000 de dolari pe luna; deseori se prefera cuplu (sot sotie ) la angajare si 1000 de parai e pt amandoi. Apt ‘rent free’ e completarea pana la un salariu cat de cat.
  Superul e practic un om de serviciu plus instalator (curata zonele comune, schimba becuri, scoate ghena cand vine masina de gunoi). Daca nu aveti firma de landscaping probabil ca taie si iarba si strange frunzele.
  La blocurile de chiriasi e si mai naspa ca trebuie sa curete apt cand se muta chiriasii, sa varuiasca etc
  E on call 24 din 24 daca se infunda buda cuiva.
  Acum la cupluri de super de obicei unul e dedicat 100 % iar celalalt e part time super si mai lucreaza si altceva pe langa pt ca 1000 pe luna chiar cu apt rent free nu ajung sa traiesti in Toronto (nici sa te califici pt credit sa-ti cumperi apt). Deci sau Ianos sau nevasta mai au (sau aveau) un job cand au cumparat.

  • Salariu minim in Ontario e $14 pe ora, asta vine undeva pe la 2,000 net. Daca dai un search pe site-uri de joburi o sa vezi ca un salariu de administrator de bloc e pe undeva la 35-40,000 pe an. E un salariu sub medie, dar avand in vedere ca nu platesc chirie, care e din ce in ce mai mare aici, nu e rau. Si cel mai probabil apartamentul si l-au luat inainte de cresterea asta nebuneasca a preturilor.

  • Ianos are $40,000 pe an, iar sotia lui, desi locuieste cu el in apartament, are un job separat care nu are legatura cu blocul nostru. Blocul are om de serviciu, deci nu Ianos face curat, avem security on call 24 de ore, Ianos deci nu desfunda noaptea buzi, cel mult se trezeste daca suna alarma de incendiu, avem contractori pt landscaping si snow removal, deci Ianos nu face nimic.
   E posibil ca la rentals sa fie cum zici tu, mai putin partea cu salariul, din motivul pe care l-a zis Lavinia. Salariu minim in Ontario e $2,000. Poate tu ai alte experiente si stii mai bine, eu am zis strict ce se intampla la mine in bloc.

  • Depinde de contract pot sa puna 20 de ore pe saptamana.
   Eu am cunoscut un cuplu de superi romani si asa era situatia la ei (salariul, atributiile, etc).
   Probabil vorbim de lucruri diferite pt ca Ianos are salariu mult mai mare si nici nu face aceleasi lucruri. Sa fie oare property manager?

  • Nu este property manager, este superintendent. Asa scrie si pe usa lui. O fi diferenta intre cei de la condo si cei de la rentals pentru ca e vorba si de alti bani cu care sa ii plateasca. Cei de la rentals nu au nicun interes sa plateasca contractori sau sa dea salarii mari superilor pentru ca le scad profiturile, pe cand la condo, astea sunt platite din condo fees. Ii iese si managementului ceva, clar, dar trebuie sa ofere si locatarilor servicii de calitate de banii pe care ii platim. Just my 2 cents.

%d blogeri au apreciat: