Meniu Acasă

De Ziua Muncii

Pana sa vin in Canada eu nu auzisem de treaba asta cu „work/life balance”. Nu pentru ca in Romania nu exista neaparat, ci ca nu exista pentru mine. Si nu exista pentru ca asa era natura meseriei mele. Incepeam lucrul tarziu ce-i drept, dar nu stiam cand termin. Ajungeam pe la 11 la redactie, chiar mai tarziu daca ma duceam pe la vreo conferinta, care se prelungea la shopping sau cafele, iar acasa nu ma intorceam inainte de 9, uneori si la miezul noptii daca eram „de editie”. Asta era un fel de garda la ziaristi, cand, cu randul, stateam pana tarziu in noapte sa prindem sau sa nu pierdem un eveniment important care s-ar fi putut intampla dupa ce lumea pleca acasa. Gen, murea Iliescu, or something. Avand in vedere cacatul in care inoata foile de ziar ale presei scrise romanesti, nu stiu daca se mai practica editiile, iar daca se mai practica, oricum nu mai conteaza. In fine. Nici weekenduri nu aveam, decat tot cu randul, si nici alea intregi. Aveam fie o sambata libera la 2 saptamani, fie o duminica libera de biserica la Sf. Asteapta. Si nici macar alea linistite. Tin minte o sambata cand ma hotarasem sa fac cel mai crazy lucru pe care-l puteam face eu sambata: sa dorm toata ziua. Dar m-a sculat din pat ca din m*** ma-sii, ma scuzati, un telefon de la redactie sa-l sun pe Balta sa-mi dea meteo pe a doua zi. Dar pana mea, voi nu-l puteti suna? Ca nu era ca si cum faceam vreo investigatie, doar trebuia sa scrie dupa dictare daca o sa ploua maine si pe unde. Nici macar nu era vreo inundatie sau ceva ca sa le dau mai mult de lucru si motiv sa se duca in sedinta cu Cartianu. Dar asa statea treaba. Nu avea nimeni nicio jena sa te deranjeze, ba jena trebuia sa-ti fie tie, daca nu raspundeai, Cartianu zicandu-ne in sedinte ca trebuie sa raspundem la telefon si de pe wc-u. Si nu puteai sa-i zici hai ba, trage apa! Ca te lua la 3 pazeste Gregoire Ecrivain.

Asa se face ca am venit in Canada si aparent, in primul an, nu aveam nicio problema sa-mi petrec weekendurile prin magazine. La job, nu la shopping. Spre deosebire de altii, eu lucram sambata cu drag si spor. Eram angajatul ideal. Ca nu aveam concurenta. Nimeni nu voia sa imi ia locul, ba se ofereau sa mi-l dea si pe al lor. Inca nu descoperisem, iar din tara, prin natura meseriei, dar si din lipsa de bani, nu eram obisnuita, ca viata incepe, de fapt, vineri seara, iar in weekenduri nu se doarme. La job dormi, in weekend trezireeeeeeaaa!!! Incui usa la casa si-o descui pe cea de la masina si hit the road Jack! Te mai intorci luni dimineata! Sau te duci direct la munca. Unde te poti odihni linistit pana vinerea viitoare! Nu-i nevoie sa-ti inchizi telefonul cand pleci ca oricum nu te suna nimeni de la job!

Stiu ca unii dintre voi lacrimati de admiratie la genul de povesti: „a renuntat la jobul sclavagist din corporatie si s-a dus sa traiasca cu animalele din padure dupa pofta inimii” (great success). Lumea pur si simplu confunda sclavageala cu programul fix. Ei bine, pentru mine, jobul de tip corporate 9 to 5 (even, never overtime) mi-a pus, de fapt, ordine in viata, mi-a adus siguranta si m-a facut sa iubesc, cu adevarat, munca. Singurul lucru pe care mi-l mai doresc acum, ca sa fiu pe deplin fericita, e un job 9 to 5, dar 4 zile pe saptamana, nu 5. Sa am un long weekend ca acesta in fiecare saptamana (pentru cei care nu stiu, canadienii sarbatoresc Ziua Muncii acum, nu la 1 Mai, asa ca vom avea 3 zile libere!) .

Daca nu sunteti de acord cu mine, atunci spor la treaba! Eu mai am 4 ore de dormit pe mine si incepe Pizza Night! Catiusa Likes that 👍!

Categorii:Jurnal

Francisca

2 răspunsuri

    1. Catiusa e innebunita dupa pizza! Cand intram cu pizza in casa se duce direct si se asaza in living pe jos ca stie ca acolo o mancam si abia asteapta sa deschidem cutia ca sa cheleasca pizza de masline!!! 🙂