M(i)-am pierdut (cartea)

Cand am pierdut cartea Malalei Yousafzai in parcare la Coppa’s am intrat in panica. Eu de cand ma stiu am carat dupa mine carti de citit, chiar daca nu le citeam. Imi dau un sentiment de siguranta, asta e clar. Eu nu plec niciodata de acasa fara chei, acte, bani, telefon si carte in geanta (in rucsac, ca n-am fost niciodata prea sofisticata la din astea). De cate ori mi s-a intamplat vreodata sa uit sa pun si cartea in ghiozdan, am trait acelasi sentiment de panica pe care l-am avut si cand am pierdut „I am Malala”, desi pe asta din urma o taraiam dupa mine de vreo doua luni si nici nu-mi placea cine stie ce. Daca uit s-o pun si se intampla sa-mi dau seama, vreau sa ma intorc dupa ea, indiferent cat de departe am ajuns si indiferent de cat de prost urmeaza sa-mi mearga din cauza asta ziua. Stiti cum zic babele, sa nu te intorci din drum ca-ti merge prost. Dar fara cartea mea in geanta, ziua e oricum proasta, iar viata nu mai merita traita. Vorbesc foarte serios. Nu-mi explic confortul psihic pe care mi-l da sa stiu ca o am la mine, poate faptul ca ma sperie gandul sa ma plictisesc si e modalitatea mea de-a lupta cu plictiseala. La urma urmei ma pot uita si la florile de pe strada, daca se intampla sa fie vreuna, daca nu, la ce-o fi pe-acolo pe strada, sau, in telefon, la pozele vreunui necunoscut, si probabil ca asta si fac, daca nu ma refugiez intr-un gand datator de somn pe vreo bancheta a autobuzului si gata. Dar momentul in care imi dau seama ca nu o am la mine e infricosator, ma deprima. Parca-s nebuna si nu alta. Poate chiar oi fi.

Cand mi-am dat seama ca am pierdut cartea, si am si aflat ca nu mai e nicio sansa sa o recuperez, am intrat imediat pe site-ul bibliotecii s-o imprumut, desi, repet, cartea aia chiar nu mi-a placut cine stie ce. Cand o aveam la mine insa aveam ceva de citit, chiar daca nu ceea ce as fi vrut, chiar daca nici n-o mai citeam, ca ma plictisea mai tare si daca nu as fi facut-o. Simplul fapt ca o aveam la mine insa era pe moment suficient. Aveam de citit, nu trebuia neaparat sa o si fac. Cand mi-am dat seama ca nu mai am, am apelat imediat, ca la 911, la modalitatea cea mai la indemana, s-o imprumut de la biblioteca (ca nici s-o mai platesc o data nu voiam), dar cand mi-am dat seama ca de la biblioteca ar dura ceva pana sa vina, am gasit, de disperare, o modalitate mai rapida, la care insa, de obicei, eu nu apelez niciodata. Kindle. Mi-am cumparat o carte pe Kindle. Pe care am returnat-o la vreo ora dupa, o data pentru ca nu stiu de ce nu mergea, si apoi pentru ca m-am calmat, dar numai la gandul ca voi citi samples pe Kindle pana vine varianta de hartie a cartii, pe care, evident, am comandat-o fara intarziere de pe Amazon.

Am descoperit acum o modalitate ca sa nu mai ajung niciodata in situatia asta, dar care e si foarte reconfortanta, pentru ca imi da sentiment de continuitate. Comand o carte de pe Amazon, iar in timp ce o citesc, fac alta comanda, ca numai bine sa vina cand o termin pe cealalta. Nu trebuie neaparat sa o termin pe una pana vine cealalta, nu e o activitate pe care o fac pe banda rulanta, dimpotriva, dar fluxul acesta, imi ofera confortul si siguranta ca asa nu voi mai ramane niciodata in pana, ca exact asta era sentimentul, ca mi s-au desumflat cauciucurile in pustiu. Prefer Amazon in locul oricarui alt bookstore, pentru ca stiu sigur ca acolo gasesc ce carte vreau eu, noua sau veche, si de cele mai multe ori si mai ieftina. Desi Amazon a evoluat pana la scara celui mai mare retailer mondial, eu inca apelez la versiunea lui initiala, aceea de anticariat (nu de kindle, desi si asta din urma e mai buna decat nimic).

Acum ca am ce citi nici macar un long weekend nu ma mai sperie!!! Happy Canada Day nu poate fi happy decat pe-o plaja cu Shafak (careia mie imi tot vine sa-i zic Shaideh #nunemaifacembine)!

IMG_6942

%d blogeri au apreciat: