Pe principiul nu-ti face planuri ca rade Dumnezeu de tine, tocmai ni s-au schimbat planurile, sau, mai bine zis, acum avem doua. A si B. Nu conteaza ordinea. De fapt, sunt doua planuri care asa se leaga ca impreuna functioneaza chiar mai bine decat separat. Am povestit ca in doua saptamani, parintii lui Bobi vin la noi. Partea funny e ca vor veni din Romania la o zi dupa ce vine Bobi inapoi din Romania el mergand acolo pe weekend la nunta lui frate-su. In fine, scopul vizitei lor e sa aiba grija de Catiusa. Durata? Desi ne-am dori sa ramana cum am stabilit, acum nu mai conteaza daca mama lui Bobi, din diverse motive, sa speram ca niciodata grave, vrea sau trebuie sa plece inapoi mai devreme. O poate face, fara s-o incurcam si mai ales, fara sa ne incurce. Pentru ca acum avem si loc la gradi pentru Catiusa. Joi am primit un telefon de la un daycare, care e la vreo 10 minute de mers pe jos, cum ca au din Mai un loc disponibil pentru noi si daca il vrem?

Este un daycare pe lista de asteptare a caruia am pus-o pe Cati din Iulie anul trecut, cand ea n-avea nici 2 luni implinite. Am mai pus-o atunci pe listele a inca vreo 4 centre, alese astfel incat sa nu fie foarte departe de casa, dar fara vreo speranta ca ne va si suna cineva vreodata. Tin minte ca la unul dintre ele m-am si dus atunci in persoana. Cati a fost adaugata la coada listei, pe cea de-a 58-a pagina a unui caiet registru. In conditiile in care centrul avea pentru infants (0-18 luni) 2  camere a cate 10 locuri fiecare. Adica 20 de locuri. Adica no chance sa prindem si noi vreodata unul. Doar ca am subestimat norocul Catiusei pentru ca iata ca acum are loc, nu acolo, ci intr-un centru chiar mai aproape de casa.

Este singurul telefon pe care l-am primit de la cele 5 centre la care am aplicat, iar locul l-am acceptat fara ezitare. Si numai ca sa nu-l pierdem. Ca nu am de gand s-o las pe Cati acolo 8 ore pe zi, cel putin nu deocamdata, ci planul de care vorbeam la inceput e sa o ducem pentru o vreme cateva ore dimineata, iar pe la pranz bunica-sa sa mearga s-o aduca acasa. Nu trebuie sa doarma la daycare, poate dormi in patul ei la pranz, dupa care sa iasa cu buni la o inghetata pana venim noi de la munca. Asta este formula care imi convine cel mai mult si de aceea ziceam ca impreuna planurile merg chiar mai bine decat separat. Pentru ca nu mi-ar fi placut s-o las pe Cati toata ziua acolo, dar cateva ore cu copiii intr-un mediu activ si creativ nu-i pot face decat foarte bine, mult mai bine decat sa stea cu batranii in casa, cum zice Bobi. Mai ales ca pe Catiusa am invatat-o cu copii ducand-o mereu la community centre. Pe de alta parte nici sa le scoatem oamenilor si mai multi peri albi nu am vrea, ci ne dorim ca ei sa aiba grija de Catiusa mai mult ca bunici decat ca bone. Important pentru linistea noastra e ca planurile merg perfect impreuna, dar si fiecare in parte, adica ne putem baza pe celalalt si daca unul dintre ele, oricare, pica.

Ce-mi convine mie la centrul acesta este flexibilitatea programului. Faptul ca o pot duce acolo pe Catiusa cand vreau si o pot lua tot cand vreau. Platesc aceeasi suma, indiferent daca o las acolo 2 ore sau 12 ore.

Ne va costa $355 pe saptamana, mult, dar mult mai putin decat ne asteptam, avand in vedere ca Toronto are cele mai scumpe daycare-uri din Canada cu o media de $1,800 pe luna. Montreal e cam de 10 ori mai ieftin. Pe de alta parte, putem deduce pana la $8,000 pe an la taxe, asa ca intr-un final nu-i chiar asa un capat de tara. Motivul pentru care nu am luat din start planul aceasta in calcul este ca in Toronto centrele de daycare nu sunt numai scumpe ca dracu, dar locurile sunt insuficiente, cu liste interminable de asteptare. Indiferent de cat de devreme ai pune copilul pe lista, tot nu ai garantia ca prinzi un loc vreodata. Unii ne-au spus ca primul lucru pe care trebuia sa il facem cand am venit in Canada era sa ne punem copilul pe lista la daycare, chiar daca nu aveam unul. Dar si atunci s-o fi pus tot nu aveam siguranta ca va si prinde acel loc. Cat inca era de daycare, ca daca ne sunau cand urma s-o dam la facultate banuiesc ca era ok sa le spunem sa pastreze locul pentru copilul ei. Chiar daca nu avea unul. Problema centrelor de daycare cu tot cu „rezolvare” e cap de lista pe platforma electorala a liberalilor, ca avem acus alegeri provinciale de prim-ministru. Kathleen Wynne ne promite romaneaste daycare moca.

Asta e valabil pentru daycare-urile acreditate de stat, ca mai sunt si cele familiale, cu sau fara licenta, dar care pe noi nu ne-au interesat, chiar daca sunt mai ieftine. Mai sunt si cele private cu care insa m-am lamurit. E un centru din asta privat chiar peste strada de noi. $2,500 pe luna. Ok, lasand asta la o parte, desi nu e gluma, ne cerusera si doua luni in avans fara posibilitate de recuperare a banilor daca ne razgandim. Ceea ce, avand in vedere ca v-am povestit mai sus cum sta treaba cu planurile, e ok daca rade Dumnezeu de noi, dar nu si toti potlogarii.

2 răspunsuri la “Cati va merge la gradi”

  1. 2.500 pe luna ? Pai de banii astia imi pot cumpara un Ferrari, adunind laolalta costul cresei + gradinita. Ca sa nu mai zic de costul colegiului si al facultatii. In tara asta copilul e marfa de super lux, pe bune !

    • Da, atata voiau niste privati de-i avem noi aici peste drum. Suma asta scade progresiv (dar nu cu foarte mult) pe masura ce copilul inainteaza in varsta, pana la 4 ani cand merge la gradinita, unde e gratis, daca il dai la stat. Cu facultatea noi ne asiguram din timp. I-am deschis un RESP in care ii punem deja lunar bani. Asta e un plan de savings pentru scoala gestionat de stat. Statul contribuie cu 20% grant peste ce pui tu in limita a 2,500 pe an. Da, e scump sa cresti un copil aici. Nu stiu daca mi-as fi luat Ferrari de banii astia (asta e ca faza cu nefumatorii), dar clar e vorba de o carca de bani.

%d blogeri au apreciat: