Eu n-am fost niciodata un om educat financiar. Nu sunt muiere risipitoare si nu mi-am ales barbatul dupa bani, dar nici prea multa istetime la cheltuit nu am. Adica nu ma pun la 50 de centi, cum altii la case mai mari fac. Dar daca ma fura cineva si de 50 de centi, atunci scot la bataie tot arsenalul de nesimtire de care pot fi in stare. Sunt deci, mai degraba, educata din punct de vedere principial decat financiar.

Sa dau doar un exemplu, desi am mai multe. Acum doua luni, mi-a venit de la banca statement-ul de plata pentru un student line of credit pe care o aveam deschisa in cont. Mai era de platit $367.52 or something si am zis sa gat odata cu el, asa ca am platit totul pana la ultimul cent. Bineinteles ca nu (ma) mai asteptam sa primesc alt statement, sau daca era sa mai primesc, era doar dintr-o desconsideratie a bancii fata de mediul inconjurator, caci suma nu putea fi alta decat $0.00. Ei, bine, nu. Am mai primit luna trecuta o factura, conform careia datoram bancii inca $0.54. Okey!!! Doua probleme aveam cu aceasta suma. 1. De unde dracu au scos-o? Si 2. (marea problema) sigur suma asta nu va ramane asa, ci va tot creste, pentru ca banca stie sa foloseasca 50 de centi mai bine decat stiu eu. Am decis nu sa sun, ci sa ma duc la banca sa ma cert cu careva pe acolo, macar atata satisfactie sa am. Chiar daca angajatul de care urma sa ma iau era un imbecil oarecare, si nu sursa problemei mele, nu conta. Simteam nevoia sa tip la cineva si sa fac pe cineva de c*** in fata altora.

Exact asta am si facut. Cand am intrebat printre spume, ce-i cu suma aia in contul meu, mi-a zis una ca de cand s-a eliberat factura si pana am platit eu sau de cand am platit eu si whatever, n-am inteles nimic, s-a mai adaugat niste dobanda. Aha, si sa inteleg ca asta e de fapt un never ending story, ca daca platesc acum, luna viitoare imi vei zice iar ca de cand s-a eliberat factura si pana sa mori tu…asta in cel mai bun caz, ca daca nu sunt atenta si nu vin sa va platesc centii, ma trezesc ca in ceva timp, am alt credit de platit. Avand in vedere ca pe langa factura aia de 54 de centi, mai aparusera intre timp vreo 5 dolari, nu e deci o exagerare. Exagerarea era doar sa cred ca 50 de centi nu conteaza. Banca face bani, iar eu ii fac bani. Mi-au zis ca din „bunavointa” si fara explicatii mi i-au sters din cont, desi as fi preferat niste explicatii. Ca favoruri pe banii mei n-am cerut.

Morala e ca hotia si prostia sunt universale. Hotii ati inteles cine sunt, prostii suntem noi. Pana la proba contrarie si putin scandal.

4 răspunsuri la “Hotia si prostia”

 1. Ca cineva care tocmai a platit acu 2 sapt ce mai avea pe linia de credit, da-mi voie sa spun ca lucrurile sint simple: banca considera diferite principalul si dobanda. Tu ai platit principalul, insa dobanda desi e contorizata zilnic apare doar o data pe luna la data scrisa in contract. Daca datga e sa zicem 1 ale lunii si tu ai platit pe 10 totul, sint totusi 10 zile pe care au dobanda si care va aparea ca suma pe urmatorul 1. Dupa aia, nu mai ai nimic.

  Cat despre aia 5$ , poate depinde de banca. Pe mine m-a costat 5$ sa cer un letter of good standing de la banca care e o porcarie absoluta, nesemnata, fara nume de agent si-in care scrie ca banca nu-si asuma nici o responsabilitate pt ce e scris acolo. Asta aviz amatorilor.

  Si, da prostii sintem noi in relatia cu banca, sa vezi la investitii ce marfa e. Ei au un return de minim 15-20% pe orice ban il bagi, dar te platesc 1-2% pt un GIC blocat 1-2 ani sau se lauda cu un fond care iti ‘da’ 8-10% return ca mare performanta. Anyway, rant out!

  P.S: Vaz ca contul tau de FB e under a spell 😀

  • Sa-ti raspund la PS. Am decis sa-mi dezactivez contul de FB, initial pentru o vreme, dar cred ca va fi definitiv. Nu-mi lipseste absolut deloc, dimpotriva, de cand l-am inchis citesc mai mult. Motivele care au dus la decizia asta sunt multiple, motivul pentru care acum nu mai vreau cont de FB e unul singur: nu-i duc lipsa, deci nu-mi foloseste la nimic. Am pastrat Messengerul pr ca pe ala il folosesc. Mai am Instagram unde mai pun cate o poza din cand in cand si cam asta e tot in materie de social media in ceea ce ma priveste. Si blogul, bineinteles, dar asta e altceva.

 2. Eu am facut altfel la o linie de credit pe care o am. Tot asa, m-am decis sa o platesc integral, si am verificat cat mai era outstanding, mi-am facut calculul de dobanda intre ziua cand imi publicasera ei statementul si cand faceam eu plata si am platit in plus si suma care am calculat-o eu ca dobanda. Se pare ca nu am calculat la fel ca ei ca le-am dat cu cinci centi in plus. Si acum imi apare cu minus balanta de la centii aia. Ar trebui sa ma duc la ei sa le cer dobanda pe ei ca sunt acolo de vreo 2 ani. 🙂
  Si daca asta ti se pare hotie, incearca sa nu iti platesti credit cardul integral. O sa ai un soc. Lasa 1 dolar neplatit si sa vezi cum iti vine o penalitate de vreo 40-50 de dolari, depinde de rulajul din luna, pentru ca la credit card dobanda se aplica la rulaj, nu la balanta, so daca ai cheltuit 4,000 si ai platit 3,999, iti vor lua dobanda la 4,000 nu la dolarul neplatit. Cu intitutiile financiare trebuie avut mare grija ca altfel platesti mai mult decat face.

  • Eu imi platesc cardul lunar si la termen. „Tre sa-mi platesc VISA” e ca si cum zic ca trebuie sa platesc intretinerea. De doua ori insa am uitat si am intarziat cu plata cateva zile. Luna trecuta a fost o data si era cat pe ce si luna asta. Eu nu functionez pe sistem normal de cand sunt casnica, uit de la mana pana la gura si sa ma duc la buda. I-am sunat ambele dati si i-am rugat sa imi „wave” interest-ul ca-s clienta serioasa de obicei si nu mi-au mai bagat interest in plus. Au fost de treaba.
   Pe mine ce m-a enervat f tare nu a fost suma aia bineinteles, ci faptul ca se folosesc tocmai de o suma ca aia care aparent nu inseamna nimic ca sa mai traga ceva de pe tine. Adica eu nu ma pun la 1 cent, dar banca te jupoaie si pentru atat.

%d blogeri au apreciat: