$5 salvati sunt $5 castigati

Sa va povestesc cum am economisit eu $5 ieri. Nu, n-am mancat zerouri sau alte cifre pe acolo. Exact cat am scris am economisit, dar satisfactia a fost mai mare si decat ca tocmai mi-am luat mobila la jumatate de pret.

Am mai povestit eu pe aici ca in Canada se practica pe la magazine asa-zisul in engleza „price match”. In Romania nu stiu daca e cunoscut conceptul, eu nu auzisem de chestia asta pana sa vin aici, dar pentru ca acolo multe orase, cele mici si medii mai ales, nu au supermarketuri, nu multe supermarketuri in acelasi oras, ca un cacat de Lidl probabil au toate, nu cred ca exista nici acum, cel putin nu peste tot.

„Price match” e de doua feluri. De unul v-am mai povestit. Acesta se aplica, de obicei, cumparaturilor mari care au policy de return, adica pot fi duse inapoi la magazin, in conditia initiala, intr-o luna, doua, trei sau depinde de fiecare produs sau magazin, de la data cumpararii si magazinul e obligat sa iti dea banii inapoi (sau un credit store daca produsul a fost purtat sau ceva). Daca eu cumpar o chestie cu $100 azi, dar maine chestia e 50% off, ma pot duce la acelasi magazin sa imi dea inapoi $50. Logica din spate e ca eu iti returnez produsul si il cumpar iar cu pret mai mic.

Un alt tip de price match se practica la nivelul produselor alimentare sau al celor de uz casnic. Daca un supermarket de la mama supararii vinde portocale cu 88 de centi pe pound, si eu pot dovedi asta, atunci pot cumpara de la alt supermarket, care e mai aproape de casa mea, aceleasi portocale tot cu 88 de centi, chiar daca pretul portocalelor la supermarketul de langa mine e dublu, adica $1,67, sa zicem, sau mai mult de 88 de centi in orice caz. Nu trebuie sa fie neaparat dublu, poate sa fie si doar cu 1 cent mai mult. Eu, daca dovedesc ca e asa, le pot lua cu 88, nu cu 89, daca chiar sunt scartara si calica si am o placere sadica sa pun coada de la casa sa stea dupa mine si sa faca spume la gura pe care sa le inghita in sec pentru ca daca se ia careva de mine, chem politia. Lol.

IMG_5187.PNG
App Flipp

Cum pot face dovada ca portocalele le vand chinezii de la Cucuieti 🉐 cu 88 de centi si tu Metro, pentru ca esti Metro, mi le vinzi, in sale, de doua ori mai scump? Exista doua posibilitati. Fie fac rost de flyerele de reduceri de la magazine (acestea vin, de obicei, in posta, sau sunt agatate de manerul usii, dar mi-ar fi greu, daca nu imposibil sa fac rost de toate), fie folosesc aplicatia Flipp, care are toate flyerele, de la toate supermarketurile, updatate zilnic, cu motor de cautare dupa magazin, si mai ales produs. Scriu la search: Perrier. Nu stiu daca v-am spus vreodata, nu ca ar interesa pe careva, dar asa, ca fapt divers si divagatie, eu nu pot bea apa plata, numai minerala, si asta e o cheltuiala consistenta la noi in casa, mai mult decat il costa pe Bobi berea. Nu pot bea nici de oricare, Perrier imi place cel mai mult, dar asta e si cea mai scumpa. Asa ca ma uit s-o gasesc la box-uri in sale, de obicei. In fine, Flipp imi arata toate magazinele care au Perrier si pretul totodata cu care o vand. Eu ma duc la magazin, sa zicem la Loblaws, si la casa ii arat vanzatoarei pe telefon ca NoFrills, FreshCo, sau mai stiu eu ce alt magazin mai de amarati vand apa la jumate. Pac! Am facut economie, sau imi iau doua box-uri, ca tanti de la casa mi-o va vinde si mie la jumate.

Noi, desi stiam de pactica asta, inca de pe vremea flyerelor, cand Flipp nu exista, sau nu stiam noi de el, n-am facut-o niciodata pana ieri. Din lene, din indiferenta, din eronata gandire ca oricum nu salvezi mare lucru sau ca e bataie de cap. Si din snobism ca atunci cand vedeam pe unii in fata noastra la casa ca nu mai termina de cacat pe ei pentru cativa marunti chiar faceam spume la gura pe care le inghiteam in sec, cel mult le aruncam in sila niste priviri din alea din care sa inteleaga ca ne c*** in economia lor. Cat dracu de amarat sa fii sa te pui la cativa centi? Doar ca nu sunt doar cativa centi. Noi ieri am salvat asa $5 pe doua item-uri. Portocalele si niste cinnamon buns ne-au costat cu 5 dolari mai putin datorita price match. Ideea sa incercam si noi ne-a venit saptamana trecuta cand in fata noastra o tanti cumpara cu $1 ce noi urma sa luam cu $4. WTF!!! Noi de ce suntem mai prosti, ca mai bogati sigur nu suntem? Si m-am gandit eu, daca as fi plecat din magazin cu punga de portocale fara sa o platesc (in jur de $5 am dat pe portocale), sigur ar fi chemat politia ca fur magazinul de $5. De ce sa nu chem eu politia daca comenteaza careva ca magazinul vrea sa ma jecmaneasca de $5?

ERATA (later edit): in entuziasmul nostru de a abuza de Flipp peste tot, tocmai am aflat ca nu toate supermarketurile fac price match. De exemplu, Metro, de care am amintit in text, ne-a flituit cu flipp-ul nostru. Suntem la inceput in acest drum spre imbogatire 😋.

%d blogeri au apreciat: