Meniu Acasă

Munca la negru in Canada post-decembrista

Canada Romania Flags

Eu, daca as fi acum nevoita sa-mi caut ceva de munca la negru pe-aici nu as sti ce sa-mi caut, nici unde si nici cum. Deci, daca eu dupa atatia ani de locuit in tara aceasta, nu stiu, ma intreb cum ar putea sti romanii care au in cap un plan de genul acesta odata cu ridicarea vizelor turistice de catre Canada, de la 1 Decembrie. De fapt ridicarea vizelor de vizitator nu aduce mari schimbari, ba as zice ca nu aduce nicio schimbare, pentru cei a caror intentie e sa vina sa se stabileasca in Canada, si nu doar sa se pozeze cu Cascada Niagara sau sa manance pancakes cu sirop de artar. Ca si pana acum, perioada de sedere va fi de maximum 6 luni, fara drept de munca. Trecerea acestei granite va fi, in continuare, ilegala.

Dar s-o tinem pe-a lor si sa va zic de ce nu merita nici macar sa te gandesti la Canada ca destinatie clandestina. Cu mentiunea ca eu nu am experienta in job search pentru munca la negru, nefiind niciodata pusa in situatia aceasta, si nici printre cunostintele mele nu cunosc cazuri, indraznesc sa spun, chiar si numai din auzite, dar fara a gresi prea mult, ca sa-ti gasesti de munca la negru in Canada este foarte greu. Nu zic imposibil desi sunt pe-aproape. Daca nu esti dealer de droguri, ci doar un simplu romanas care vrea sa emigreze, mai ales unul care stie doar unde e Canada pe harta, pe nimeni si nimic altceva, acesta este un plan prostesc sortit clar dezastrului. In cele mai multe cazuri. Sotul meu, de exemplu, lucreaza ca inginer in constructii. Zic de constructii si pentru ca mi-e mai cunoscut din experienta proprie, dar si pentru ca e un domeniu pe care, ca necalificat, il iei in calcul. In constructii este imposibil sa te angajeze cineva fara acte. E adevarat ca eu ma refer la constructiile mari, nu la case sau blocuri. Ca la pus tiglele pe casa vreunui romanas sau carpit faianta prin vreo buda tot ce-i posibil sa mai gasesti ceva. Dar niciodata full time. Ma rog, iti mai poti eventual completa veniturile spaland geamurile prin restaurantul vreunui prieten, presupunand ca ai asa ceva, sau ale masinilor de pe strada, dar la mare lucru, la negru, si care sa-ti aduca in buzunar suficienti bani ca sa poti macar supravietui in tara aceasta, eu nu ma pot gandi. Caci si mai greu decat gasitul de munca la negru este traiul dintr-o astfel de munca.

Viata in Canada este foarte scumpa. In Toronto, nu e nimic neobisnuit sa cheltuiesti si $5,000 de dolari pe luna pe o viata fara pretentii. Decenta, dar nu excentrica. Din motive ce tin de privacy nu voi posta un desfasurator de la banca, dar, obisnuiti cu mine sa nu mint gratuit, trebuie sa ma credeti pe cuvant ca e asa. Din munca la negru good luck sa faci vreodata atatia bani. Nu vei face bani sa-ti platesti chiria. Pe care, pe de alta parte, nu stiu daca ai gasi-o vreodata avand in vedere ca nimeni nu te baga nici macar in vreun subsol fara recomandari bune, iar fara un cont in banca, fara de care in Canada nu existi, dar pentru care ai nevoie de acte sa ti-l faci, cu siguranta, nici atat. Deci, pe langa faptul ca nu faci bani deloc, ai toate sansele sa traiesti ca un caine in drum. Doar ca aici cainii nu traiesc pe strada. Nu vei avea nici asigurare medicala si oricat de sanatos si norocos ai crede ca esti, iarna e lunga in Canada, iar daca stai pe afara o raceala tot te ia si nu vrei sa stii cat te costa o zi de spitalizare.

Unde mai pui ca sa ajungi in Canada e scump. Un bilet de avion e cam cat castiga cineva, care castiga bine, pe luna in Romania. Decat cu un plan de genul acesta te duci mai bine, cu Domnul, in Europa. Ca pana acolo nu te costa nimic. Googlemaps zice ca pana in Italia faci 2 saptamani pe jos. Daca nu e trafic si daca nu te opresti prea mult la tigara.

Deci, daca vii in Canada cu gand ca te vei descurca tu, ca romanul cumva, ori esti prost (informat, bineinteles), ori chiar nu ai gasit alte metode mult mai rapide si mai putin costisitoare sa te sinucizi.

Categorii:Parerea Mea

Etichetat ca:

Francisca

4 răspunsuri

  1. Chestia asta cu ajunsul in Canada, ca turist, dar cu posibilitatea de a munci la negru am tot auzit-o in ultimul an. Se pare ca unii doritori de a ajunge in Canada nu au reusit sa faca diferenta intre turist si muncitor, din pacate. Poate ca pretul mai mare al biletului ii poate trezi la realitate.

  2. Problema este ca unii „romani” nu vor veni nici macar sa munceasca la negru. Vor veni sa se serveasca din magazine sau va fi suficient sa dea o tura prin cartiere si sa culeaga pachetele Amazon de pe la usi. Cat despre chirie vor sta in gazda pe la cineva care are un basement de inchiriat. Sper sa ma insel totusi ca nu mi-ar placea sa devina Canada o noua Europa…

    1. Asta cu pachetele Amazon lăsate la usa mi s-a părut si mie dovada unei societăți încă sănătoase cat se cat. Mi se pare super tare sa vezi cum un pachet sta pe la uși zile întregi si nu se atinge nimeni de el. Nu stiu dacă in toate cartierele e asa, dar aici la mine este. Ieri, de exemplu, i-am pierdut in lobby căciula de iarna a lui Cati. Probabil a aruncat-o ea din căruț. Azi dimineata am găsit-o pe scaun așezată frumos. Si nu e prima data cand pierd lucruri si le gasesc neatinse sau cel mult puse bine sa le gasesc.
      Si eu sper ca si tine deci!

      1. La un moment dat, cand am fost plecat pentru o saptamana, la mine la usa au stat un laptop si un sonar pentru pescuit (ambele destul de costisitoare). S-a depus un pic de praf de pe strada (e si o strada destul de circulata cu town houses) dar nu s-a atins nimeni de ele. Sper din toata inima ca asta sa nu se schimbe niciodata.